Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην menu_set_active_trail() (γραμμή 2405 του /home/gr295815/public_html/includes/menu.inc).

Τ.Α.Μ . Το νέο νόμισμα συναλλαγών μέσα στον ολοκληρωμένο Συνεταιρισμό.

 

ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Τ.Α.Μ                 ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ.

 

ΤΑΜ. Το ΤΑΜ (Τοπική Αυτό-θεσμισμένη Μονάδα) είναι το “νόμισμα” με το οποίο διενεργούνται οι συναλλαγές εντός του δικτύου της ΟΚΑ.

 

Η λογιστική βάση της ΟΚΑ είναι το σύστημα (δίκτυο)ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών μηδενικού αθροίσματος LETS (local exchange trading system ). Όλες οι συναλλαγές γίνονται αμοιβαία (mutual ) = δεν μεσολαβεί τρίτο μέρος, άτοκα (interest-free) = δεν παράγεται υπεραξία στην συναλλαγή, με την χρήση τοπικής αυτό-θεσμισμένης μονάδας (mutual local currency) ΤΑΜ. Το ΤΑΜ (Τοπική Αυτό-θεσμισμένη Μονάδα) είναι το “νόμισμα” με το οποίο διενεργούνται οι συναλλαγές εντός του δικτύου της ΟΚΑ. Το νόμισμα αυτό δεν εκδίδεται από κάποια αρχή, αλλά παράγεται αυτόνομα κατά τη συναλλαγή και χρησιμοποιείται μόνο μέσα δίκτυο συναλλαγών της ΟΚΑ.

Το άθροισμα των υπολοίπων όλων των λογαριασμών στο δίκτυο είναι μηδενικό με το πέρας των συναλλαγών ανά πάσα στιγμή. Αυτή η λογιστική αποσκοπεί στην διαρκή ισορροπία του συστήματος με το όφελος να κατανέμεται βαθμιαία σε όλα τα μέλη και την απώλεια να αντισταθμίζεται συλλογικά. Συνεπώς Το ΤΑΜ δεν έχει αξία κατάθεσης μέσα στο δίκτυο. Αν δεν χρησιμοποιείται, είναι απλά μια λογιστική καταχώρηση.

Το δίκτυο κρατά ποσοστό 10 % στις συναλλαγές, το οποίο αφαιρείται από την αξία (ΤΑΜ) της κάθε συναλλαγής. Το ποσοστό προσαρμόζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΟΚΑ, και έχει 2 στόχους : 1) Την ανταμοιβή εργασίας μέσα στο δίκτυο 2) Την επένδυση σε δημιουργία αυτόνομης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών από το δίκτυο για την κάλυψη αναγκών και επιθυμιών των μελών του.

 

Η “αλληλέγγυα” οικονομία που προσδιορίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του τρόπου συναλλαγών, αποσκοπεί σε μια δίκαιη παραγωγή και διανομή προιόντων και υπηρεσιών στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας ελεύθερων και ισότιμων πολιτών, όπου η “αξία χρήσης” καθορίζεται από την τις ανάγκες των ανθρώπων για ποιότητα ζωής και ισορροπίας με το περιβάλλον και όχι από την “αξία ανταλλαγής” με στόχο την υπερμεγέθυνση και συσσώρευση.

Επιδιώκει να αποτελέσει ρεαλιστική διέξοδο από τις υπάρχουσες οικονομίες του κεφαλαίου και της κρίσης (= αναδιανομής πλούτου) που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και οδηγούν στην καταστροφή των κοινωνικών δομών -υγεία, τροφή, εκπαίδευση, πολιτισμός- και του περιβάλλοντος, δηλαδή στην καταστροφή της ζωής.

Ελπίζουμε να συμμετέχετε και εσείς σε αυτή την προσπάθεια. Η συμμετοχή είναι η κύρια προϋπόθεση στην αλληλέγγυα οικονομία!

 

Ανταλλακτήριο

Το ανταλλακτήριο άνοιξε!

 

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα 5 – 7μμ, σας περιμένουμε για την γνωριμία με το δίκτυο, και να δείτε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται. Τα μέλη μπορούν να κάνουν ανταλλαγές και να φέρουν προϊόντα στο εκθετήριο.

 

Στα ανταλλακτήρια μπορείτε να ενημερωθείτε για το δίκτυο, να δείτε προϊόντα και υπηρεσίες και να κάνετε τις πρώτες συναλλαγές σας. Τα μέλη του δικτύου θα είναι εκεί τις ώρες λειτουργίας που αναγράφονται.

ΚΩΔΙΚΟΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ / ΠΕΡΙΟΧΗ

01. ΟΚΑ έδρα / Ορφανίδου 13 - πεζόδρομος - ημιυπόγειο καταστημα / 'Ανω Πατήσια

 

Ανάγκες παραγωγής προιόντων & υπηρεσιών στην ΟΚΑ

Καλώς ήρθατε!

Στην παρακάτω λίστα έχουμε καταγράψει τις ανάγκες προϊόντων και υπηρεσιών που πρέπει να παράγονται στο δίκτυο. Είναι απαραίτητη για τον προσανατολισμό της παραγωγικής βάσης, και βασίζεται στις αρχές της αυτάρκειας και της ποιότητας ζωής. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία συνεργαζομένων ελεύθερων ανθρώπων. Έτσι πρέπει να είναι και η οικονομία μας.

Ετοιμάζεται……………………………

 

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις

Καλώς ήρθατε!

Εδώ έχουμε καταγράψει κάποια από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει στην πορεία δημιουργίας του δικτύου και τις λύσεις που έχουμε προτείνει/αποφασίσει στις συνελεύσεις μας. Η αλληλέγγυα οικονομία έχει κάνει κάποια βήματα στην Ελλάδα, όμως οι συνεχείς δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία προσθέτουν συνεχώς νέα ζητήματα επιβίωσης, δίκαιου εμπορίου, φορολογίας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αυτονομίας.

Η συνεχής ενασχόληση με την αλληλεγγύη και τους συνεταιρισμούς μας έχει δώσει την εμπειρική γνώση για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, αλλά η συμμετοχή και η συν-διαμόρφωση των διαδικασιών, των κανόνων και των δραστηριοτήτων είναι ο κύριος παράγοντας για την δυναμική εξέλιξη του εγχειρήματος.

Ελπίζουμε να σας βρούμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια. Η λίστα ερωτήσεων που ακολουθεί θα ανανεώνεται με νέα ζητήματα που θα προκύπτουν στην εξέλιξη των συναλλαγών και του δικτύου. Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα.

1. Προϋποθέσεις εγγραφής μέλους στην πλατφόρμα συναλλαγών

Η Εγγραφή Μέλους γίνεται με την πληρωμή της συνεταιριστικής μερίδας, την αυτοπρόσωπη παρουσία στη συνέλευση και την (κατά το δυνατόν) παρουσίαση των προϊόντων /υπηρεσιών. Ζητείται από το υποψήφιο μέλος να συμμετέχει σε (τουλάχιστον 3) συνελεύσεις ως παρατηρητής, πριν γίνει πλήρες μέλος.

2. Ο λογαριασμός του μέλους είναι προσωπικός;

Ναι. Δεν μεταβιβάζεται. Ένας λογαριασμός ανά άτομο/συλλογικότητα.

3. Ο λογαριασμός έχει όριο πίστωσης/χρέωσης;

Η εκκίνηση των λογαριασμών γίνεται από το μηδέν(0). Το όριο είναι +/- 50 ΤΑΜ. Τα όρια έχουν το σκεπτικό της ομαλής εισαγωγής στις συναλλαγές με κατεύθυνση την διαρκή λειτουργία του δικτύου και την αποφυγή συσσώρευσης. Είναι προφανές ότι θα αναπροσαρμόζονται στις πραγματικές καταστάσεις συναλλαγών με την πάροδο του χρόνου. Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή γίνεται με απόφαση της συνέλευσης.

3α. Τα όρια είναι κοινά για όλους τους λογαριασμούς;

Τα όρια είναι κοινά. Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα τίθεται στη συνέλευση.

4. Τι κερδίζεις? Τι χάνεις?

Δεν κερδίζεις ούτε χάνεις. Το δίκτυο έχει την λογιστική μηδενικού αθροίσματος, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κέρδος ή απώλεια στις συναλλαγές του δικτύου. Όταν χρωστάς ΤΑΜ σημαίνει ότι κάποιος πήρε ΤΑΜ από σένα! Όταν έχεις ΤΑΜ σημαίνει ότι έχεις δώσει αγαθά και υπηρεσίες καλύπτοντας ανάγκες μελών, και μπορείς να καλύψεις τις δικές σου, δίνοντας ΤΑΜ σε προϊόντα και υπηρεσίες του δικτύου. Κανείς δεν μπορεί να πάρει τα ΤΑΜ μαζί του. Είναι μέρος των συναλλαγών του δικτύου. Μένουν πάντα σε αυτό.

5. Γίνεται συναλλαγή με ευρώ εντός της πλατφόρμας;

Στην πλατφόρμα συναλλαγών ΔΕΝ υπάρχει το ευρώ. Τα ΤΑΜ είναι μονάδα μέτρησης και δεν εξαργυρώνονται σε άλλο νόμισμα.

6. Υπάρχει έλεγχος και χρονικό όριο για ενεργό/μη ενεργό λογαριασμό;

Η Επιτροπή Διαχείρισης του Συστήματος Συναλλαγών (ομάδα εργασίας που δημιουργείται από την συνέλευση της ΟΚΑ) ελέγχει τους λογαριασμούς και ενημερώνει τη συνέλευση. Αν υπάρχουν λογαριασμοί που παραμένουν ανενεργοί για περισσότερο από 2 μήνες, τότε τα μέλη-κάτοχοι των ανενεργών λογαριασμών ενημερώνονται και γίνονται διαδικασίες για την ενεργοποίηση των λογαριασμών τους και την ενδυνάμωση της συνεργασίας. Αν ένας λογαριασμός συνεχίζει να παραμένει ανενεργός για περισσότερο από 6 μήνες , μπορεί να απενεργοποιηθεί ή/και να διαγραφεί.

7. Σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης, το μέλος οφείλει να φέρει το λογαριασμό του στο μηδέν(0);

Ναι. Ο λογαριασμός πρέπει να μηδενιστεί. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός βρίσκεται πάνω από το μηδέν, η διαφορά δεν εξαργυρώνεται σε κανένα άλλο νόμισμα. Επίσης, δεν επιστρέφεται το κόστος της μερίδας του μέλους (20 ευρώ). Αν ο λογαριασμός είναι μείον (-), υπάρχουν τρεις τρόποι για να μηδενιστεί, πριν την οικειοθελή αποχώρηση: το μέλος που προτίθεται να αποχωρήσει μπορεί α) να προσφέρει σε άλλα μέλη ή στην κοπερατίβα από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που διαθέτει έως ότου μηδενιστεί ο λογαριασμός του, β) να προσφέρει αντίστοιχη εργασία στην κοπερατίβα, γ) να προσφέρει στην κοπερατίβα το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ.

8. Είναι απαραίτητη η παρακράτηση ΤΑΜ από κάθε συναλλαγή και γιατί; Ποιος διαχειρίζεται τα ΤΑΜ που παρακρατούνται;

Ναι. Η παρακράτηση είναι 10%, σε κάθε συναλλαγή και δίνεται για αμοιβή εργασιών εντός της κοοπερατίβας, αλλά και για την υποστήριξη συλλογικών παραγωγικών σχεδίων στο πλαίσιο της κοπερατίβας. Τα ΤΑΜ που αντιστοιχούν σ’ αυτή την παρακράτηση συλλέγονται και διαχειρίζονται από την Επιτροπή Διαχείρισης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνέλευσης.

9.Γίνεται μεταφορά ΤΑΜ σε λογαριασμούς μεταξύ μελών χωρίς αξία συναλλαγής (προϊόν – υπηρεσία);

Δεν γίνεται μεταφορά ΤΑΜ μεταξύ λογαριασμών. Το ΤΑΜ αφορά παραγόμενο έργο. Η μεταφορά δεν περιλαμβάνει έργο, άρα δεν υπάρχει λόγος να υποστηριχθεί στην πλατφόρμα συναλλαγών.

10. Πού γίνονται οι συναλλαγές;

Οι συναλλαγές γίνονται είτε ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας είτε αυτοπρόσωπα στα Ανταλλακτήρια. Όλες οι συναλλαγές ολοκληρώνονται με την ψηφιακή καταγραφή τους στην πλατφόρμα.

11. Γίνεται επικύρωση συναλλαγής με εκτύπωση σε περίπτωση που ζητηθεί;

Ναι, αν ζητηθεί από το μέλος μπορεί να έχει μια κίνηση λογαριασμού σε έντυπη μορφή. Αυτό είναι έτσι και αλλιώς φανερό σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα.

12. Πόσα ανταλλακτήρια μπορούν να υπάρχουν;

Δεν υπάρχει περιορισμός. Όσα θέλουμε.

13. Υπάρχει υποχρέωση των μελών να έχουν προϊόντα τους στο Ανταλλακτήριο;

Δεν υπάρχει υποχρέωση να φέρουν τα μέλη προϊόντα τους στο ανταλλακτήριο. Είναι όμως μια σημαντική δυνατότητα να μπορούν να έχουν τα προϊόντα τους εκεί. Είναι υπέρ του παραγωγού, αλλά όχι υποχρεωτικό.

14.Επιτρέπεται το εμπόριο?

Θέλουμε να δημιουργήσουμε παραγωγική βάση, δηλαδή να μην εισάγουμε στο δίκτυο μεταπωλητές. Γνωρίζουμε όμως ότι η πληρότητα σε δική μας παραγωγή είναι για την ώρα ανέφικτη, ενώ κάποια προϊόντα και υπηρεσίες δεν παράγονται καν στην Ελλάδα. Το εμπόριο λοιπόν επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες αποφασίζονται από την Συνέλευση του δικτύου. Ας μην ξεχνάμε πως το δίκτυο είναι από μόνο του εφαρμογή δίκαιου εμπορίου.

15.Είναι νόμιμο?

Η ανταλλακτική οικονομία στην Ελλάδα περιγράφεται ως μη κερδοσκοπική ανταλλαγή (χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι) μεταξύ ιδιωτών. Οι συναλλαγές μεταξύ των μελών σε ΤΑΜ δεν υπόκεινται σε κανέναν φόρο. Οι αποδείξεις/τιμολόγια του σωματείου στα μέλη του και σε τρίτους σε ευρώ είναι νόμιμα παραστατικά. Όμοια οι διοργανώσεις εκδηλώσεων με ανταλλακτικό χαρακτήρα ή οικονομικής ενίσχυσης.

 Για κάθε απορία ή πληροφορία πατήστε το μενού στην πάνω δεξιά μπάρα “Επικοινωνία”. Η λίστα ανανεώνεται.

Αλληλέγγυους χαιρετισμούς

ΟΚΑ

Η σελίδα αυτή δεν είναι η επίσημη ιστοσελίδα του Ανταλλακτηρίου, αλλά μέλους του.Η επίσημη ιστοσελίδα του είναι

athens.communityforge.net

εικονα: