Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην menu_set_active_trail() (γραμμή 2405 του /home/gr295815/public_html/includes/menu.inc).

Σημειώσεις από το βιβλίο ''Ουτοπία για ρεαλιστές''

Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο μάθημα Ιστορίας

Στο παρελθόν,όλα ήταν χειρότερα.

Για το περίπου 99% της παγκόσμιας Ιστορίας,το 99% της ανθρωπότητας ήταν φτωχοί,πεινασμένοι,ακάθαρτοι,φοβισμένοι,χαμηλού πνευματικού επιπέδου,άρρωστοι και άσχημοι.

-.-.-.

Όμως,τα τελευταία διακόσια χρόνια,όλα αυτά άλλαξαν.Μέσα σε ένα μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος που το αννθρώπινο είδος ζει σε αυτό τον πλανήτη,δισεκατομμύρια από εμάς γίναμε ξαφνικά πλούσιοι,τρεφόμαστε καλά,είμαστε καθαροί,ασφαλείς έξυπνοι,υγιείς και,κατά καιρούς ακόμα και όμορφοι.

σελ 11

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Από ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα έως την εργάσιμη εβδομάδα των δεκαπέντε ωρών,και απο έναν κόσμο χωρίς σύνορα έως έναν κόσμο χωρίς φτώχεια-έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια πιο ουτοπική σκέψη,που ωτόσο έχει ρεαλιστική εφαρμογή.

Και όπως πάντα,η δική μας ουτοπία θα ξεκινήσει έχοντας μικρό μέγεθος.Τα θεμέλια αυτού που σήμερα ονομάζουμε<<πολιτισμό>>τέθηκαν πριν από πολλά χρόνια από οραματιστές που ακολουθούσαν τον βηματισμό που έδιναν οι δικοί τους τυμπανιστές.

Ο Ισπανός μοναχός Βαρθολομαίος ντε λας Κάζας(1484-1566) διακήρυσσε την ίση αντιμετώπιση ανάμεσα σε αποίκους και ντόπιους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής και επιχείρησε να ιδρύσει μια αποικία στην οποία όλοι θα είχαν μια άνετη ζωή..........

Ωστόσο,ένα πράγμα είναι βέβαιο:Χωρίς αυτούς τους ονειροπόλους με τα διάπλατα ανοιγμένα μάτια ,θα συνεχίζαμε να είμαστε ακόμα φτωχοί,πεινασμένοιβρόμικοι,φοβισμένοι,χαμηλού πνευματικού επιπέδου,άρρωστοι και άσχημοι.Χωρίς την ουτοπία,είμαστε χαμένοι.Όχι ότι το σήμερα είναι καλό.Απεναντίας .Όμως ,είναι ζοφερό,αν δεν ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.

<<Γιά να ευτυχίσει ο άνθρωπος,δε χρειάζεται μόνο να απολαμβάνει το ένα η το άλλο,αλλό να ελπίζει και να επινοεί και να αλάζει>> έγραφε κάποτε ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ.....

Δωρεάν χρήματα:Είναι μιά ιδέα που ήδη ανάπτυξαν αρκετοί κορυφαίοι στοχαστές της Ιστορίας.Ο Τόμας Μόρ την ονειρεύτηκε στο βιβλίο του U t o p i a το 1516.Θα ακολουθούσαν αμέτρητοι οικονομολόγοι και φιλόσοφοι,κι ανάμεσά τους νομπελίστες.Οι υποστηρικτές τους κάλυπταν ολόκληρο το φάσμα,από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά,και έφταναν μέχρι τους ιδρυτές της νεοφιλελεύθερης σκέψης,τον Φρίντριχ Χάγιεκ και τον Μίλτον Φρίντμαν.Και το άρθρο 25 της ενιαίας διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμέτων (1948)υπόσχεται ότι μιά μέρα θα έρθει κι αυτό.Ένα ενιαίο βασικό εγγυημένο εισόδημα .(σελίς 46)

 

Συγγραφέας: 
ΡΟΥΤΓΚΕΡ ΜΠΡΕΓΚΜΑΝ
Κατηγορία: 
Σημειώσεις απο βιβλία